lauantai 21. huhtikuuta 2018

Arwon kanalan kuulumisia

Pitkästä aikaa on aika laitella hiukan kanalan kotkotuksia tänne blogin puolelle. Kevät tekee tuloaan ja kanarintamilla alkaa taas kovat kuhinat - uusia harrastajia liittyy porukoihin ja me vanhat kotkottajat tuumaillaan kanaloiden reserviä. Kaikkea tekisi mieli saada lisää ja hautomakoneet pöhisevät, mutta jossain kohtaa järki sitten astuu peliin, tai ainakin siinä vaiheessa kun tilat on taas vaihteeksi täynnä.

Arwolassa on viimeiset vuodet keskitytty Usa -silkkien kasvattamiseen eri väreissä. Toki meillä on edelleen myös jättikocheja, mutta niiden kanssa on se ongelma, että haluaisin aina pitää kaikki kasvatetut yksilöt itse. Laitan munia harvakseltaan koneeseen, sen verran vain, että itsellä riittää porukkaa ja joskus jää jokunen yksilö myyntiinkin (Hyvin harvoin. Jos koskaan. Pakon edessä.)

Mutta silkkien kanssa puuhailu on kivaa. Vuosien varrella kanojen laatu on parantunut uusien Usa-kantojen myötä. Jaksan edelleen loputtomasti innostua uusista yhdistelmistä, joista toivon syntyvän entistä hienompia yksilöitä. Uudet linjat ovat mielestäni tehneet hyvää myös kanojen kestävyydelle ja ainakin toistaiseksi meillä on (kop,kop) säästytty epidemioilta Arwolassa.

Kanarintamalla mycoplasma, Ib ja Ilt ovat edelleen aika tyypillisiä kiertotauteja, joita vastaan meillä taistellaan tiukalla systeemillä. Meillä ei ole lainkaan edestakaista kanaliikennettä, uusia yksilöitä on ostettu ainoastaan yhdeltä testatulta tilalta eli White Snowflake Poultrystä Taivassalosta. En käytä ostettuja siitosmunia ollenkaan, enkä päästä vierailijoita kanatiloihin. Näillä on menty tähän saakka ja tullaaan jatkamaankin. Tällä hetkellä meillä on kasassa niin hyvä määrä siitoslintuja, että omavaraisina pärjäillään pitkälle tulevaisuuteen.

Uusimpana väriryhmänä meille saatiin Usa cuckoo silkit. Niitä aion yhdistellä omiin mustiin kasvatteihini jatkossa.

Ryhmä, josta olen erityisen ylpeä, on Usa Porcelain. Näitä meillä on jo kasvamassa mukava porukka.  Vinkkinä jolle kulle lukijalle, joka haluaa vähän spesiaalia omaan kanalaansa - kesän alkupuolella on mahdollisesti tulossa myyntiin pari upeaa kukon alkua.


Usa -linjoista meillä on lisäksi värit buff, paint, splash, musta ja sininen.  Upea herrasmiehemme, splash -kukko Mr Richard, on varmasti vanhin Usa - silkki, joka Suomesta löytyy. Se on tuotu aikanaan ensimmäisten joukossa ja on nyt jo vahvasti ehtoopuolella. En tiedä, vieläkö siltä jälkikasvua saadaan, mutta se saa olla meillä vaikkapa sitten maskottina ihan loppuun saakka. Tästä kukosta pidän ihan erityisen paljon.

Toinen lempparini on buff -kukko Linssi. Tämä gentlemanni taitaa seurustelun jalon taidon. Viime viikolla lisäsin porukkaan kakkoskukon ja mietin, että mahtaako tulla isokin kalapaliikki. Linssi toivotti pojan tervetulleeksi porukoihin ja elämä jatkui niin kuin ei mitään - siinäpä vasta joviaali heppu!
Kolmas ryhmä, joka on tullut jäädäkseen, on belgiasta aikanaan tuotu silkkiryhmä (taustat taitavat tosin olla Usa:ssa näilläkin). Tästä ryhmästä olen ilokseni saanut ihania paintsplash yksilöitä, joita nyt  yritän saada jalostettua myös eteenpäin. Aika näyttää, miten tässä projektissa käy. 

Mutta siitä tila-asiasta vielä. Koska kaikkea ei voi pitää vaikka haluaisikin, olen päättänyt myydä tummanpunaisen siitosryhmäni ilahduttamaan jota kuta lemmikkiporukkana. Kanat munivat hyvin ja kukko on kiltti. Laitappa viestiä, jos tämä väri ilahduttaa juuri sinun silmääsi:ps. Hautomakoneiden pöhinästä vielä. Meillekään ei tänä keväänä ihan kaksi omaa konetta riittänyt (kröhöm...), joten otimme avuksi vuokrakoneen. Äärimmäisen hyvä palvelu muuten! Jos haluat kokeilla haudontaa tai tarvitset lisävahvistusta konerintamalla, niin kipin kapin yhteys http://siltajoensirkus.mycashflow.fi  ja sieltä lähtee homma rullaamaan!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti